Atatürk´ün Öğrenim Hayatı

Atatürk´ün Öğrenim Hayatı

04.09.2017 352

 Atatürk´ün Öğrenim Hayatı

Küçük Mustafa, Haziran 1887´de başladığı ilk öğrenimine bir süre annesinin arzusuna uyarak Hafız Mehmet Efendi´nin mahalle mektebinde devam etti; fakat çok geçmeden babasının isteği ile Selanik´te çağdaş eğitim yapan Şemsi Efendi Mektebi´ne geçti ve ilkokulu burada bitirdi. Şemsi Efendi, yeni öğrencisinin yeteneklerini ve zekâsını takdir ettiğinden, küçük Mustafa´nın kendi okulunda bulunmasından son derece memnundu.

Küçük Mustafa, bu okulda okurken babası öldü. Ali Rıza Efendi´nin ölümü üzerine, Zübeyde Hanım üç çocuğu ile bir süre Selânik yakınlarındaki Lankaza´da bulunan Rapla çiftliğinde subaşılık yapan kardeşi Hüseyin Efendi´nin yanına yerleşti. Çiftlik hayatı nedeniyle küçük Mustafa´nın öğrenimi ister istemez bir süre aksamıştı. Fakat, çok geçmeden Selanik´e dönerek halasının yanında, bıraktığı yerden öğrenimine devam etti.

Küçük Mustafa, Şemsi Efendi İlkokulundan sonra bir süre Selanik Mülkiye Rüştiyesi´ne devam etti ise de Kaymak Hafız adlı Arapça öğretmeninin kendisine haksız yere sopa ile vurması üzerine bu okuldan ayrıldı ve 1894 yılının Temmuz-Ağustos aylarında kendi kararı ile Askerî Rüştiye´ye müracaat ederek öğrenimine burada devam etti. Yazları, dayısı Hüseyin Efendi´nin yanına gider, okul zamanına kadar çiftlikte kalırdı. Mustafa, bu okulu gerçekten sevmişti. Arkadaşları arasında zekâsı ve üstün yetenekleri ile kısa zamanda kendisini gösterdi ve öğretmenlerinin sevgisini kazandı; öğretmenleri neredeyse kendisine bir arkadaş muamelesi yapma gereğini hissetmişlerdi.

DEVAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ...

Kaynak: http://www.kho.edu.tr/hakkinda/harbiyeli_ataturk/ogrenim_hayati.html